Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować klikając tutaj
Wizyt w serwisie: 190336301
RIO :: Zobacz temat - Dotacja dla OSP z budżetu państwa-księgowania
Witamy na stronach forum dyskusyjnego prowadzonego przez Regionalne Izby Obrachunkowe. Treści publikowane w tym forum przez pracowników Izb są ich indywidualnymi opiniami i nie mogą być traktowane jako stanowisko Regionalnych Izb Obrachunkowych. Pragnąc przestrzegać obowiązującego prawa oraz zachować merytoryczny charakter dyskusji informujemy, że komentarze pozamerytoryczne, obraźliwe, utrzymane w tonie lekceważącym osoby trzecie lub zawierające jednoznaczne oskarżenia wobec tych osób będą usuwane.Niniejsze forum nie jest biurem ogłoszeń - posty reklamowe będą usuwane.
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 6:50 pm Temat postu: Dotacja dla OSP z budżetu państwa-księgowania
Witam! Proszę o pomoc, otrzymaliśmy dotację przyznaną przez komendanta głównego Państ.Straży Pożarnej dla naszej jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej, która ma własny statut i regulaminy i jest zgłoszona do odpowiednich rejestrów ale księgowość prowadzona jest przez urząd gminy bez wyodrębnionego konta bankowego dla strażaków. Zgodnie z pismem komendanta głównego dotacja ma być spożytkowana na cele przeciwpożarowe, a w przypadku nie posiadania PRZEZ osp RACHUNKU BANKOWEGO DOTACJA MA BYĆ PRZEKAZANA NA rachunek sum depozytowych i z tego konta mają być realizowane wydatki związane z OSP zgodnie z umową. Jak zatem zaksięgować wpływ dotacji na konto urzędu 133wn 224ma czy może Ma223? A potem jej przekazanie na sumy depozytowe 223Wn133Ma? Jak księgować wydatki poniesione z tej dotacji do konta 139 sumy depozytowe? Wpływ na rachunek sum depozytowych - 139 zaksięgowałam 139Wn 240Ma. Jak postąpić jeżeli faktury przewyższą kwotę dotacji i zabraknie środków na ich opłacenie z konta sum depozytowych? Przecież nie zawsze da się wystawić fakturę na kwotę równą dotacji , a co z opłatami za dokonanie przelewu przez bank? Proszę o pomoc, choć to pewnie proste:(.
Zaznaczam że dotacja została przyjęta do budżetu gminy dział 754 Rozdział 75412 § 2030.
A co gminę interesuje dotacja dla OSP. Jakby dotacja była przekazana dla gminy i umowa zawarta z gminą to co innego. A tak Umowa o dtatcję jest z osp a pojawia sie w budżecie gminy. Po co w planach budżetu przy7jmuje się taka dotację skoro jasno z umowy wynika ze ona nawet nie może wpłynąć na r-k budżetu gminy tylko rt-k osp (lub jakieś kreatywne obejście problemu rachunek depozytowy urzędu). OSP jest stowarzyszeniem a skoro tak to ma osobowość prawną własne własdze i zgodnie z ustawą o rachunkowości ma prowadzić własne księgi rachunkowe. Obowiązek gminy wobec osp kończy się na jednym przepisie z ustawy o ochronie przeciwpożarowej który mniej więcej mówi o tym że gmina utzrymuje gotowość bojową jednostki osp i zapewnia wyposażenie. Może jeszcze taką umowę dotacyjną podpisał Wójt? Straż dostała dotację niech się martwi.
Umowa podpisana została przez OSP, ale zawsze przyjmowano te pieniądze do budżetu. Dopiero w tym roku w piśmie z PSP zaznaczono, że pieniądze powinny zostać przelane na sumy depozytowe a ewidencja księgowa prowadzona odrębnie. No i przyjęłam do budżetu bo tak było w poprzednich latach a dotacja wpłynęła na rachnek gminy. OSP nie ma rachunku , są finansowani w całości z budżetu gminy ale nie poprzez dotacje tylko w ramach Działu 754 Rozdział 75412 OSP z podziałem na poszczególne paragrafy wydatków. Dodam, że nie jestem skarbnikiem tylko zastępuję go i dlatego mam takie problemy:(
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach