Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować klikając tutaj
Wizyt w serwisie: 190339652
RIO :: Zobacz temat - konto 133
Witamy na stronach forum dyskusyjnego prowadzonego przez Regionalne Izby Obrachunkowe. Treści publikowane w tym forum przez pracowników Izb są ich indywidualnymi opiniami i nie mogą być traktowane jako stanowisko Regionalnych Izb Obrachunkowych. Pragnąc przestrzegać obowiązującego prawa oraz zachować merytoryczny charakter dyskusji informujemy, że komentarze pozamerytoryczne, obraźliwe, utrzymane w tonie lekceważącym osoby trzecie lub zawierające jednoznaczne oskarżenia wobec tych osób będą usuwane.Niniejsze forum nie jest biurem ogłoszeń - posty reklamowe będą usuwane.
Wysłany: Nie Mar 20, 2016 1:51 pm Temat postu: konto 133
jak księgujecie w organie przelewy wszystkich dochodów gminy które wpływają bezpośrednio na rach. budżet ?
stosujecie rozdział i paragraf ???
bo ja do niedawna księgowałam wszystko 133 bez klasyfikacji (jeden worek) i chyba to jest źle???? powinnam mieć klasyfikacje do konta 133??? jak to jest u was?
Przecież to wynika wprost z rozporządzenia o szczególnych zasadach rachunkowości i planów kont dla budżetu /.../
Konto 133 bez analityki, natomiast 901 z analityką do klasyfikacji.
Czy jest to możliwe, że ktoś kto prowadzi księgi rachunkowe jst nie zna tego rozporządzenia? [/u]
Tak , z rozporządzenia wynika,że ewidencja szczegółowa prowadzona do konta 901 powinna umożliwiać ustalenie stanu poszczególnych dochodów budżetu według podziałek planu finansowego, ale ja od 2 lat również do konta 133 w korespondencji z 901 założyłam sobie ewidencję analityczną, łatwiej i szybciej sprawdzić dochody otrzymane.
Rozbudowanie swojego planu kont jest zawsze dopuszczalne w zależności od wewnętrznych potrzeb lub wymogów np. instytucji dotującej.
Jednak nie ma takiego obowiązku.
pytam dlatego ze mam kontrol z dolnośląskiego i zarzuciła mi ze robię sprawozdanie rb-27zz z konta 224 a nie mam analityki na koncie 133 (bo właśnie miałam jedno 133) i teraz no nie wiem
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach