Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Daniello
|
Wysłany: Pią Paź 18, 2002 2:45 pm Temat postu: UZP |
|
|
Czy bliski krewny dyrektora tejże jednostki może ubiegać się o udzielenie zamówienia publicznego w dopuszczonych trybach zgodnie z ustawą o zamówieniach publicznych jako oferent (wykonawca). |
|
Powrót do góry |
|
|
Adam Site Admin
|
Wysłany: Pią Paź 18, 2002 3:31 pm Temat postu: RE: UZP |
|
|
Sprawa jest dość kontrowersyjna. Zakładam, że pokrewieństwo między obu osobami jest na tyle bliskie iż spełnione są przesłanki art. 20 uzp.
Będąc członkiem zespołu orzekającego komisji w sprawach o naruszenie dyscypliny finansów publicznych takiemu kierownikowi jednostki wymierzyłem karę upomnienia za czyn o którym Pan mówi.
Nie mniej GKO nie podzieliła mojego stanowiska.
Problem pojawia się oczywiście w kontekście art. 20 uzp. i roli kierownika jednostki jako zwierzchnika pracowników w tym komisji przetargowej jak również jako osoby występującej w imieniu zamawiającego w czynności "podpisania umowy" tj. udzielenia zamówienia.
Czy w/w kierownik jednostki może złożyć zgodnie z prawdą oświadczenie, o którym mowa w art. 20 ust. 2?
Moim zdaniem - nie.
W najbliższym czasie postaram się odszukać w/w orzeczenie Głównej Komisji Orzekającej i opublikuję je na tym forum.
Cytat: |
Art. 20. 1. W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego nie mogą występować w imieniu zamawiających ani też wykonywać czynności związanych z postępowaniem o zamówienie publiczne, a także być biegłymi osoby, które:
1) pozostają w związku małżeńskim albo w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia albo są związani z tytułu przysposobienia, opieki lub kurateli z oferentem, jego zastępcą prawnym lub członkami władz osób prawnych ubiegających się o udzielenie zamówienia,
2) przed upływem trzech lat od daty wszczęcia postępowania pozostawały w stosunku pracy lub zlecenia z oferentem albo były członkami władz osób prawnych ubiegających się o udzielenie zamówienia,
3) pozostają z dostawcą lub wykonawcą w takim stosunku prawnym lub faktycznym, że może to budzić uzasadnione wątpliwości co do ich bezstronności.
2. Osoby występujące w imieniu zamawiającego, w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, składają oświadczenia pisemne o braku lub istnieniu okoliczności, o których mowa w ust. 1.
3. Zaistnienie okoliczności wymienionych w ust. 1 skutkuje wyłączeniem danej osoby z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Daniello
|
Wysłany: Pon Paź 21, 2002 9:49 am Temat postu: dot. odpowiedzi |
|
|
Dziękuję za odpowiedź na pytanie i czekam z niecierpliwością na zdanie orzeczenie Głównej Komisji Orzekającej. |
|
Powrót do góry |
|
|
Daniello
|
Wysłany: Sro Paź 23, 2002 1:40 pm Temat postu: cdn. odp. uzp |
|
|
Przepraszam, że jestem niecierpliwy ale bardzo zależy mi na przedmiotowym orzecznictwie GKO.
Jeżeli są problemy ze znalezieniem przedmiotowego orzecznictwa proszę wskazać mi adres strony www. i z którego roku orzecznictwa przeglądać!
Będę wdzięczny! |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sro Paź 23, 2002 2:00 pm Temat postu: RE: Orzeczenie |
|
|
Szanowny Panie!
Wspomniane przeze mnie orzeczenie nie było publikowane w internecie. Jak również nie jest zamieszczone w systemie informacji prawniczej LEX.
Proszę o jeszcze chwilę cierpliwości.
Z poważaniem |
|
Powrót do góry |
|
|
Adam Site Admin
|
Wysłany: Wto Paź 29, 2002 10:27 am Temat postu: RE: Orzeczenie GKO dot. naruszenia art. 20 uzp |
|
|
Szanowny Panie!
Niestety nie dysponuję już orzeczeniem o którym wspominałem (rzecz działa się w 1998 r.)
Istnieje natomiast inne orzeczenie Głównej Komisji Orzekającej sygn. BP/GKO/Odw.-55/98 z 28 grudnia 1998 r. zawierające uzasadnienie dot. naruszenia art. 20 ustawy o zamówieniach puiblicznych.
Z przykrością muszę jednak stwierdzić, że jest to 26 stron tekstu - a więc z uwagi na rozmiar nie nadaje się ono do publikacji na tym forum.
Z poważaniem
Ostatnio zmieniony przez Adam dnia Wto Lis 05, 2002 4:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Daniello
|
Wysłany: Wto Paź 29, 2002 10:53 am Temat postu: odt. orzeczenia |
|
|
Zwracam sie z prośba o przesłanie mi przedmiotowego orzeczenia na mój e-mail: powiatzd@kki.net.pl
Z góry serdecznie dziękuję i czekam z niecierpliwością.
Ps. Czy przedmiotowe orzeczenie podziela Pańskie zdanie odniośnie przedmiotowej sprawy czy przeciwnie?
Z poważaniem
Daniel |
|
Powrót do góry |
|
|
Adam Site Admin
|
Wysłany: Wto Paź 29, 2002 12:06 pm Temat postu: RE: Orzeczenie dot. art. 20 uzp |
|
|
To orzeczenie podziela w znacznej części moją opinię.
Niestety dotyczy ono członka komisji przetargowej nie będącego jednocześnie kierownikiem jednostki.
Nie mniej - wydaje się, że GKO dopuszcza udzielenie zamówienia takiej osobie pod warunkiem wyłączenia się z postępowania pracownika zamawiającego, który jest spokrewniony z oferentem. |
|
Powrót do góry |
|
|
Daniello
|
Wysłany: Sro Paź 30, 2002 3:47 pm Temat postu: re |
|
|
Witam!
I ponownie zwracam się z prośba o przesłanie mi tego orzeczenia, gdyż do tej pory jego nie otrzymałem.
Prosze również o wskazanie mi strony www. na której mógłbym znaleźć inne orzeczenia? |
|
Powrót do góry |
|
|
|