Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Sro Sie 30, 2006 3:10 pm Temat postu: klasyfikacja dotycząca obszarów strukturalnych |
|
|
Zgodnie z art 16, ust. 2 uofp "Wydatki bubliczne klasyfikuje się również według dodatkowej klasyfikacji dotyczącej obszarów, kategorii i podkategorii wydatków strukturalnych". Jak radzicie sobie z klasyfikacją wydatków wg tych kategorii - chodzi mi m.in. o dostosowanie programów informatycznych do generowania takich sprawozdań (RB WS) oraz prowadzenie ewidencji w tym zakresie. Jak wiadomo sprawozdania muszą wynikać z ewidencji księgowej.
Dziękuje za włączenie sie do tematu.
Pozdrawiam - Harry |
|
Powrót do góry |
|
|
wojtania
|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 8:22 am Temat postu: |
|
|
...wątpię aby ktokolwiek utworzył analitykę z klasyfikacji obszarów interwencji i wykorzystywał ją w ksiegowości...
TW |
|
Powrót do góry |
|
|
Marcinios
|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 10:53 am Temat postu: |
|
|
Mogę powiedzieć że podjąłem próbę utworzenia analityki z klasyfikacji obszarów wydatków strukturalnych. Mechanizm tworzenia automatem sprawozdania WS zawiera program ksiegowości budzetowej firmy SIGID.
Czy podjeta próba uszcegółowiania wydatków bedzie zakończona sukcesem to czas pokaże. |
|
Powrót do góry |
|
|
skarbonka
|
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 6:17 pm Temat postu: |
|
|
Niestety, mechanizm automatycznego tworzenia w programie SIGID moim zdaniem nie sprawdza się, bo nie wszystkie wydatki w danej podziałce klasyfikacji budżetowej da się jednocześnie przypisać do klasyfikacji wydatków strukturalnych. Mamy program SIGIDu, ale do tej ewidencji nie wykorzystujemy go. W ub. roku (a właściwie już w tym ,ale za ub. rok) założyłam dodatkową ewidencję w excelu tylko dla wydatków strukturalnych - tam nanosiłam tylko te wydatki, które podpadały pod strukturalne. Na razie innego pomysłu nie mam. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 9:06 am Temat postu: |
|
|
wojtania napisał: |
...wątpię aby ktokolwiek utworzył analitykę z klasyfikacji obszarów interwencji i wykorzystywał ją w ksiegowości...
TW |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 3:25 pm Temat postu: |
|
|
Utworzyliśmy w EXcelu ewidencje WS dostosowaną do druku sprawozdania RB-WS na początku tego roku. Przy okazji klasyfikowania wydatków wg dz. rozdz. i par. wybiórczo pracownik księgowości dodatkowo klasyfikuje WS na odrębnej pieczątce wg obszarów, kategorii i podkategowii i nanosi do arkusza. NA tej podstawie mamy dane do sprawozdania WS. Skarbnik |
|
Powrót do góry |
|
|
wojtania
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 11:13 am Temat postu: |
|
|
...a w jaki sposób została zatem opisana w polityce rachunkowości powiązanie tych analityk z syntetyką...a może robi się to na
TW |
|
Powrót do góry |
|
|
skarbonka
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 11:33 am Temat postu: |
|
|
Jako dodatkowa ewdencja pozabilansowa (dodonywana na podstawie kont zespołu 1. Cóż, MF w ciągu ub. roku wprowadziło wymóg sporządzania tego dodatkowego sprawozdania. Nie sposób było w II połowie roku przewracać kisęgowości i dokonywać ponownego księgowania wszystkiego od początku roku. A swoją drogą - jesli MF nadal będzie tak działać jak działa, to urzędy chyba z łapanki będą szukać pracowników do księgowości budżetowej, bo ludzie mają dość takiej pracy i odpowiedzialności za nie swoje błędy. |
|
Powrót do góry |
|
|
wojtania
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 1:07 pm Temat postu: |
|
|
...pozabilansowo to dobry pomysł w obecnej sytuacji.
Przyszłościowo: "piątki" na "czwórkach" lub po prostu księgowanie zadań na "piątkach" i bilansowe ujmowanie tych wydatków moim zdaniem byłoby właściwsze, choć na pewno znacznie skomplikowało by to księgowość budżetową, która dziś i tak jest jak jest...
TW |
|
Powrót do góry |
|
|
|