Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 1:51 pm Temat postu: rachunek zysków i strat |
|
|
Zaczęłam analizować nowe rozporządzenie w sprawie plaów kont i tu niespodzianka będziemy oprócz bilansu robić rachunek zysków i strat i zestawienie zmian w funduszu? Te załączniki są chyba "żywcem" ściągnięte z przedsiębiorstwa. Nie bardzo pasują mi do gminy. Ale będziemy się przejmować jak już trzeba będzie to zrobić, czyli gdzieś w marcu. |
|
Powrót do góry |
|
|
wojtania
|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 5:34 pm Temat postu: |
|
|
...to kolejny knot MF.
Jakimi niby funduszami własnymi dysponuje jednostka budżetowa aby mogła w sprawozdaniu ze zmian w (...) wykazywać je jako własne.... .
A już chyba totalną bzdurą będzie wykazywanie zmniejszeń kapitałów choć zrealizowano dochody budżetowe. Nie wspominam, że te dochody i wydatki wykazane zostana i w rachunku wyników i w sprawozdaniu ze zmian. Jak niby w rachunku zysków(...) wykazać dotacje i subwencje skoro sprawozdanie nie obejmuje ksiąg organu budżetowego i tak naprawdę ze względu na nowy plan kont dla organu podatkowego, który można wdrożyć 1 stycznia 2007 rachunek nie obejmnie danych z ksiąg organu podatkowego...
...te lipcowe upały komuś w MF mocno dały sie we znaki. TW |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 21, 2006 12:27 pm Temat postu: |
|
|
....ale pojawiło się konto 980 -Plan finansowy wydatków budżetowych. Szkoda że zapomnieli o dochodach. Skoro w budżecie są 991 i 992 to już MF mogło pomyśleć coś dla dochodów w jednostce. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 21, 2006 3:06 pm Temat postu: |
|
|
Na szkoleniu usłuszałam że konto 980 jest tylko do wydatków z końcówką "8". |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 9:05 am Temat postu: |
|
|
Anonymous napisał: |
Na szkoleniu usłuszałam że konto 980 jest tylko do wydatków z końcówką "8". |
a dlaczego nie z końcówką "0"?? |
|
Powrót do góry |
|
|
wojtania
|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 3:38 pm Temat postu: |
|
|
...a co niby te konta mają do rachunku zysków i strat??? TW |
|
Powrót do góry |
|
|
Marcinios
|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 9:42 am Temat postu: |
|
|
Pooieram zdanie Pana Wojtani co do rachunku zysku i strat! Faktycznie trudno bedzie wykazać dotację w takim układzie tabeli rachunku zysków i strat. Nie pierwszy taki bububel i zapewne nie ostatni w aktach wykonawczych. |
|
Powrót do góry |
|
|
|