Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować klikając tutaj
Wizyt w serwisie: 190333504
RIO :: Zobacz temat - Blagam o pomoc - kolumna "rodzaj zadania"
Witamy na stronach forum dyskusyjnego prowadzonego przez Regionalne Izby Obrachunkowe. Treści publikowane w tym forum przez pracowników Izb są ich indywidualnymi opiniami i nie mogą być traktowane jako stanowisko Regionalnych Izb Obrachunkowych. Pragnąc przestrzegać obowiązującego prawa oraz zachować merytoryczny charakter dyskusji informujemy, że komentarze pozamerytoryczne, obraźliwe, utrzymane w tonie lekceważącym osoby trzecie lub zawierające jednoznaczne oskarżenia wobec tych osób będą usuwane.Niniejsze forum nie jest biurem ogłoszeń - posty reklamowe będą usuwane.
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 9:56 am Temat postu: Blagam o pomoc - kolumna "rodzaj zadania"
Witam
Bardzo proszę o pomoc w jaki sposób wybrnąć z następującej sytuacji:
Wprowadziłam dochody i wydatki bez uwzględnienia kolumny "Rodzaj zadania" w której dzielimy plan na "własne/zlecone/porozumienia". W takiej formie został wysłany projekt budżetu oraz sam budżet do RIO. Do tego dołączony był oczywiście plan na zadania z zakresu adm. rządowej. I tu pojawia sie problem. Wykorzystuje BeSTi@ do prowadzenia planów jednostek. I tu niezbędna jest kolumna "rodzaj zadania" niestety program nie pozwala mi dodać tej kolumny. Pojawia sie informacja "Jeżeli w systemie są już zamknięte dokumenty stworzone w oparciu o te ustawienia nie jest dopuszczalne zaznaczanie kolumn które są opcjonalne"!!
Niestety jest to juz problem, ponieważ układ dokumentów planistycznych (a więc miejsce gdzie definiujemy szczegółowość załączników) jest blokowany jeżeli chodzi o kolumny wymagane i dopuszczalne w momencie zatwierdzenia i wysłania pierwszego dokumentu w roku budżetowym.
Jeżeli statusy są do uchwalonego włącznie to jeszcze można się ratować odklikiwaniem statusów, usuwaniem dokumentów, ale po wysłaniu już jest "po ptokach"
Jedyną swobodę mamy w przypadku kolumn opcjonalnych, które możemy dodawać i odejmowac z załączników w trakcie roku.
Pamiętajmy, że układ dokumentów planistycznych konfigurujemy raz na cały rok! Besti@ wręcz wymusza podczas dodania pierwszego dokumentu w roku skonfigurowanie ukladu załaczników. Niestety z obserwacji wynika, że nawet taka metoda nie jest skuteczna i wielu użytkowników po prostu przeklikuje "bez zastanowienia" to okno, zostawiając układ domyślny, a dzwoni i pyta się gdy juz jest za poźno
Do momentu zatwierdzenia i wysłania pierwszego dokumetu mamy możliwość wielokrotnej zmiany szczegółowości załaczników, aby np. metodą prób i błędów dojść do satysfakcjonującej nas postaci załączników.
Na każdym szkoleniu ten fakt był zawsze wyjątkowo podkreślany, aby użytkownicy rozważnie przygotowali sobie "front robót" w Bestii i skonfigurowali WSZYSTKIE załączniki WSZYSTKICH nadkategorii dokumentów, nawet te których na razie nie robią, aby w ciągu roku nie doszło do sytuacji takiej jaką opisał przedmówca.
No skoro wszyscy jesteśmy tylko ludźmi to chyba można było przewidzieć takie właśnie sytuacje i zrobić jakieś "wyjście awaryjne". Przecież ten program miał nam ułatwiać pracę. Podobnie jak to forum służy wymianie doświadczeń a nie pouczaniu nas na zasadzie "a nie mówiłem".
Oczywiście że jesteśmy tylko ludźmi. Niestety taka blokada nie została dodana tylko w celu uprzykrzenia życia użytkownikom. Proszę skontaktować się ze Sputnikiem - powinni coś zaradzić, gdyż z poziomu uzytkownika Bestii takie modyfikacje są niedostępne.
Przykro mi. Na pocieszenie mogę tylko napisać, że nie jest Pani jedyną osobą z tym problemem.
Ale proszę nie bać się kontaktu z hot-line - po to on jest aby pomagać użytkownikom. Jeżeli będą w stanie pomóc to na pewno pomogą. Prawdopodobnie trzeba będzie wysłać im Państwa bazę danych.
witam! w hot-line nikt nie odbiera a ja też mam taki problem. badzo proszę o informację jak to można poprawić, tzn. jak to Panowie z hot-line zrobili i jak długo to trwało?
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach