Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować klikając tutaj
Wizyt w serwisie: 190331436
RIO :: Zobacz temat - prewspólczynnik
Witamy na stronach forum dyskusyjnego prowadzonego przez Regionalne Izby Obrachunkowe. Treści publikowane w tym forum przez pracowników Izb są ich indywidualnymi opiniami i nie mogą być traktowane jako stanowisko Regionalnych Izb Obrachunkowych. Pragnąc przestrzegać obowiązującego prawa oraz zachować merytoryczny charakter dyskusji informujemy, że komentarze pozamerytoryczne, obraźliwe, utrzymane w tonie lekceważącym osoby trzecie lub zawierające jednoznaczne oskarżenia wobec tych osób będą usuwane.Niniejsze forum nie jest biurem ogłoszeń - posty reklamowe będą usuwane.
...tak jak wcześniej pisałem: JST powinny się w końcu wkurzyć. W końcu JST powinny walnąć pięścią w stół i zacząć robić awanturę, że MF i doradcy podatkowi oraz byli i obecni pracownicy MF narażają JST na szkody i sankcje karno-skarbowe. Oczywiste jest bowiem, że wszystkie JST mają błędne rozliczenia VAT.
Samorządowcy....kiedy w końcu się w.....cie i porządznie o......licie Departament VAT w MF i ludzi za VAT odpowiedzialnych. JAk długo dacie się tak doić?
Problem można rozwiązać jedynie w drodze ustawowej bo interpretacje szkolenia i kolejne książki nic nie dadzą, np. tak:
Potrzeba regulacji:
Celem niniejszej ustawy jest uporządkowanie zagadnień dotyczących podmiotowości podatkowej jednostek sektora finansów publicznych. W świetle przepisów niniejszego projektu zakłady budżetowe będą miały status samodzielnego podatnika VAT, natomiast JST i jednostki budżetowe nie będą uznane za podatnika VAT co będzie zgodne z art. 9 i art. 13 dyrektywy VAT.
Projekt ustawy z dnia ...... o szczególnych zasadach rozliczeń podatku od towarów i usług przez niektóre jednostki sektora finansów publicznych (lub nazwa: Projekt ustawy o zmianie ustawy VAT)
Art. 1. W ustawie z dnia 11 marca 2004 o podatku od towarów i usług art. 15 ustęp 6 otrzymuje brzmienie:
Nie uznaje się za podatnika jednostek sektora finansów publicznych, o których mowa w artykule 9 pkt 1-3, 7-9 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 roku o finansach publicznych.
Art. 2. W ustawie z dnia 27 sierpnia 2009 roku o finansach publicznych w artykule 14, wyrazy: "- mogą być wykonywane przez samorządowe zakłady budżetowe" zastępuje się wyrazami :" - są wykonywane przez samorządowe zakłady budżetowe".
Art. 3. W ustawie z dnia 20 grudnia 1996 roku o gospodarce komunalnej w artykule 2 skreśla się wyrazy "w szczególności".
Art. 4. Traci moc ustawa z dnia 5 września 2016 r. o szczególnych zasadach rozliczeń podatku od towarów i usług oraz dokonywania zwrotu środków publicznych przeznaczonych na realizację projektów finansowanych z udziałem środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej lub od państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu przez jednostki samorządu terytorialnego.
Art. 5. Ustawa wchodzi w życie z dniem ogłoszenia .
...NIE MACIE INNE WYJŚCIA JAK ZACZAĆ DYSKUSJĘ O UPORZĄDKOWANIU SYSTEMU VAT W JST NA NOWO. .... bo nowej ustawy VAT autorstwa PIS moim zdaniem nie będzie. Tak jak komisji sejmowej ws. VAT. Lobby podatkowe dużych firm wygrywa bój o podatki w Polsce i znów opanowało MF. Dobrej zmiany tu nie będzie.
Dotyczy obliczania prewspółczynnika dla zakładów budżetowych:
Czy w prewskaźniku obrotowym zakładu budżetowego (stosowanym do odliczenia VAT od zakupów związanych ze sprzedażą opodatkowaną oraz niepodlegającą opodatkowaniu) należy uwzględniać amortyzację jako przychód wykonany zakładu budżetowego?
Proszę o komentarz do pytania bo mam mętlik w głowie.
Jedni uwzględniają odpisy amortyzacyjne do przychodów w mianowniku inni nie twierdzą żeby nie ujmować przychodów stanowiących rozliczenie odpisów amortyzacyjnych bo nie są to bowiem faktyczne (wykonane) przychody w rozumieniu ustawy o finansach publicznych, a jedynie przychody bilansowe.
Proszę o pomoc od stycznia obarczano mnie Vatem, o którym nie mam bladego pojęcia poza tym jakie są stawki.
Mam mnóstwo pytań co z czym i jak:
Nie rozumiem od czego zależy do jakiej kategorii przypisać zakup np za wodę i kanalizę gdy w budynku urzędu wynajmuje pomieszczenia , a faktura przychodzi na Nabywcę : Gminę i Odbiorca: Urząd. I wg powierzchni wyliczane jest zużycie wody i wystawiana faktura. Czy liczyć to strukturą sprzedaży czy prewskażnikiem. od czego to zależy ze jest op+zw, albo op+zw+np. Jako UG wynajmujemy pomieszczenia, sprzedajemy grunty na lezące do Gminy i wykonujemy działalność publiczną. Błagam czy ktoś pomoże mi zrozumieć ten mechanizm.
Proszę o pomoc od stycznia obarczano mnie Vatem, o którym nie mam bladego pojęcia poza tym jakie są stawki.
Nie rozumiem od czego zależy do jakiej kategorii przypisać zakup np za wodę i kanalizę gdy w budynku urzędu wynajmuje pomieszczenia , a faktura przychodzi na Nabywcę : Gminę i Odbiorca: Urząd. I wg powierzchni wyliczane jest zużycie wody i wystawiana faktura. Czy liczyć to strukturą sprzedaży czy prewskażnikiem. od czego to zależy ze jest op+zw, albo op+zw+np. Jako UG wynajmujemy pomieszczenia, sprzedajemy grunty na lezące do Gminy i wykonujemy działalność publiczną. Błagam czy ktoś pomoże mi zrozumieć ten mechanizm.
Chaotycznie zadane pytanie... pomieszane problemy....
A osoba, która wcześniej to prowadziła, nie może Pani/Panu pomóc na początku?
Nie ma takiej możliwości wyjechała za granicę. Może i chaotycznie. ale nie wiem od której strony ugryźć temat, bo nie mam o nim zielonego pojęcia. Dlatego liczę na jakąkolwiek pomoc.
Ciekawy, u mnie jest podobna interpretacja i podobna sytuacja. Niestety interpretacja wydana we wrześniu. Uznaliśmy, że licząc wg udziału sprzedaży m3 jest prawidłowo. Teraz będąc na szkoleniu dopiero szkolący stwierdził że jesteśmy w błędzie i musimy oddać skarbówce grube pieniądze........
Odnośnie pomocy - najpierw proszę przeczytać zarządzenie obowiązujące w gminie dotyczące centralizacji. Polecam książkę " Centralizacja VAT w jednostkach sektora finansów publicznych" autorzy: M.Borowski, R.Namysłowski, B.Sajnaj wydawnictwa C.H.Beck. Pomocna na pewno .
Odnośnie pomocy - najpierw proszę przeczytać zarządzenie obowiązujące w gminie dotyczące centralizacji. Polecam książkę " Centralizacja VAT w jednostkach sektora finansów publicznych" autorzy: M.Borowski, R.Namysłowski, B.Sajnaj wydawnictwa C.H.Beck. Pomocna na pewno .
...mam odwrotną opinię co do wspomnianej książki, gdyż promuje ona patologię jaka zaistniała w Poznaniu , opisuję na tym forum tu:
Przecież podanikiem VAt Poznań został wskutek wydania zarządzenia....a konstytucja, art 217 mówi że podatnikiem staje się w drodze ustawy. No i pozostaje problem kiedy jest VAt zwolniony a kiedy niepodlegający...moim zdaniem w książce tej są szkolne błędy,,,a szczególnie te dotyczące księgowości bo w efekcie łamane są zaday gospodarki budżetowej.
Ni jest to ksążka godna polecenia. Jedyne dobre książki pisze Michał Szczypiór.
Nie ma takiej możliwości wyjechała za granicę. Może i chaotycznie. ale nie wiem od której strony ugryźć temat, bo nie mam o nim zielonego pojęcia. Dlatego liczę na jakąkolwiek pomoc.
Nie wiem czy są jakieś nowe pozycje książkowe typu VAT od podstaw w JST. W 2015 r. była jedna z Becka, p. E. Rogala swoją wydała, była też autorstwa p. Michałą Szczypióra. Tylko że w VAT sporo sie zadziało od tamtego czasu.
"Centralizacja VAT w jednostkach sektora finansów publicznych" nie jest kompendium z VAT w samorządach i też niekoniecznie bym polecał.
Sam korzystam z Leksykonu VAT z Unimexu, a do prewskaźnika mam "Zasady wyliczania prewskaźnika oraz wskaźnika VAT" p. M. Szczypióra.
Zgodnie z artykułem 87 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 roku źródłami prawa obowiązującego w Polsce są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe, rozporządzenia. Do źródeł prawa nie zalicza się zatem interpretacji, komunikatów i pism urzędowych, wytycznych i zasady finansowania, artykułów prasowych, materiałów szkoleniowych oraz komentarzy i książek, w tym książek typu Komentarz do planów kont dla jednostek budżetowych. Do źródeł prawa nie zalicza się również broszur informacyjnych MF dot. centralizacji Vat w samorządach.
1 LIPCA 2018 NASTĄPI PIĘKNA KATASTROFA PO WPROWADZENIU PODZIELONEJ PŁATNOŚCI I JPK NA ŻĄDANIE Z KSIĄG, WYCIĄGÓW, ITP....może wtedy Dep.VAT i ludzie którzy mają koncepcje...zaczną myśleć ?
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach