Witamy na stronach serwisu: Regionalne Izby Obrachunkowe

O ...

· RIO
· Krajowa Rada RIO
· Akty prawne
· Adresy Izb

Menu główne

· Strona główna
· Ankiety
· Ciekawe strony
· Kontakt
· RODO

Zbiory tekstów
· Nowe akty prawne
· Pisma i interpretacje
· KR RIO
· Pisma UOKIK
· Orzecznictwo
· Wyniki kontroli NIK
· Varia
· Unia Europejska

Systemy sprawozdawcze

BeSTi@
· Aktualizacja do wer. 5.017.00.06 (z dn. 2019-12-18)
· Sumy kontrolne pobieranych plików (BeSTi@ - tylko dla Administratora)

Poradniki i instrukcje
· "Metodologia opracowywania WPF" (wg wzoru Dz.U. 2019 poz. 1903)
· Poradnik "Symulacje WPF"
· Poradnik "Aktualizacja SQL Server 2008R2 do SQL 2012"
· Poradnik "Sprawozdania finansowe" za 2018 w BeSTii

SJO BeSTi@
· Aktualizacja do wer. 5.017.00.06 (z dn. 2019-12-18)
· Sumy kontrolne pobieranych plików (SJO BeSTi@ - tylko dla Administratora)

Dług publiczny
· Rb-Z, Rb-N - wzory dla JST (za 1,2 i 3 kwartał)
· Rb-Z/UZ, Rb-N/UN - dla 4 kw 2013 r. - wzory dla JST (WYŁĄCZNIE dla sprawozdań za IV kwartał)

Wynagrodzenia nauczycieli (art.- 30a KN)
· Wersja elektroniczna sprawozdania za 2019 r. [wersja wzoru z 2019.12.19 - źródło: MEN, www.men.gov.pl]

Znajdź w serwisie

Zaawansowane

Logowanie

Użytkownik
Hasło

Nie masz jeszcze konta ?
Chcesz publikować treści
we własnym imieniu ?
Zapomniałeś hasła ?
Kliknij tutaj

Aktualnie online

Aktualnie jest 763 gości i 0 użytkowników online

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować klikając tutaj

Wizyt w serwisie: 216515469

RIO :: Zobacz temat - Czy zwrot umorzonej pożyczki (kasowy) jest dochodem gminy?
Witamy na stronach forum dyskusyjnego
prowadzonego przez Regionalne Izby Obrachunkowe.

Treści publikowane w tym forum przez pracowników Izb są ich indywidualnymi opiniami i nie mogą być traktowane jako stanowisko Regionalnych Izb Obrachunkowych.

Pragnąc przestrzegać obowiązującego prawa oraz zachować merytoryczny charakter dyskusji informujemy, że komentarze pozamerytoryczne, obraźliwe, utrzymane w tonie lekceważącym osoby trzecie lub zawierające jednoznaczne oskarżenia wobec tych osób będą usuwane.
Niniejsze forum nie jest biurem ogłoszeń - posty reklamowe będą usuwane.
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  ProfilProfil   
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości
RIO Forum News

Czy zwrot umorzonej pożyczki (kasowy) jest dochodem gminy?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum RIO Strona Główna -> Problemy ogólne finansów publicznych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Pon Cze 02, 2008 12:29 pm    Temat postu: Czy zwrot umorzonej pożyczki (kasowy) jest dochodem gminy? Odpowiedz z cytatem

Pytanie: Zgodnie z regulaminem WFOŚiGW, zanim zarząd podejmie uchwałę o umorzeniu, JST reguluje raty kapitałowe zgodnie z planem rozchodów. Gmina w 2008 uzyskała 124 tyś złotych umorzenia z czego 64 tyś dotyczy roku poprzedniego, a więc otrzymała zwrot na konto budżetu. Proszę o pomoc jak zakwalifikować te środki? Jeśli bezpośrednio środki wpłynęły na 133 to powinien to być dochód gminy (w korespondecji 901), paragraf 0970? A jaki rozdział?
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pon Cze 02, 2008 3:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Umorzenie nie jest dochodem tylko daje wynik finansowy na operacjach
niekasowych -konto 962
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Wto Cze 03, 2008 10:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale ja pytam o kasowy zwrot (patrz tytuł). To że w grę wchodzi konto 962 w przypadku umorzenia zobowiązania finansowego (w korespondencji z kontem 260) w przypadku kiedy dopiero mamy do spłaty ileś tam to sprawa oczywista. Ja pytam jak zakwalifikować środki, które gmina w 2007 rozchodowała jako spłata pożyczki, a w tym roku WFOŚiGW w części zwrócił na rachunek budżetu.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Wto Cze 03, 2008 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Jak rozumiem pożyczka została spłacona w całości w roku poprzednim i księgowana była poprzez konta 260/133. Rozumiem również że w roku bieżącym otrzymaliście decyzję umorzeniową i jednocześnie zwrot nadpłaconej pożyczki. Ja zaksięgowałabym ten zwrot jako dochód budżetu gminy poprzez konta 133/901. Dochody te ujęłabym w dz.758 rozdz.75814 (różne rozliczenia finansowe) oraz w § 0970 (m.in. rozliczenia z lat ubiegłych). Ale się nie będę wymądrzać że to ma tak być, ale ja tak bym zrobiła. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Wto Cze 03, 2008 3:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawy przypadek,
operacja jak najbardziej kasowa, więc skłaniałabym się do rozwiązania 133/901, choć wtedy nie ma śladu na 260 że pożyczka była umarzana i że kiedykolwiek wystąpiła nadpłata...
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Cze 05, 2008 12:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za odpowiedzi. Też skłaniałabym się do ujęcia w budżecie "kasowego" wykonania dochodu 133/901. Natomiast nie uwarzam, żeby na koncie 260 musiałoby być widoczne dokonane umorzenie. Jest widocznie jedynie w ujęciu niekasowym w korespondencji z 962 (w cześci umorzonej pożyczki dotyczącej bieżącego roku).
Może ktoryś z fachowców tworzących tę stronę potwierdziłby nasze dywagacje?
Raz jeszcze dziękuję za rady
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Cze 05, 2008 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście miałoby być "uważam" icon_smile.gif))))))) icon_redface.gif Cały czas myśląc o umorzeniu w odmianie przez wszystkie przypadki popełniłam niezłą gafę icon_smile.gif w sumie uważam i umarzam brzmi podobnie icon_lol.gif
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią Cze 27, 2008 9:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oczywiście 260 i 962, to nie jest dochód, a zresztą jeśli by zaksięgowąć 133/901 to jak uzgodnić saldo konta 260
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią Cze 27, 2008 12:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich ponownie. Tak jak już odpowiadałam 3.06.08 - ma być 133/901 (poprzednio pisałam że ja bym tak zrobiła - ale teraz jestem juz pewna ). Jestem zdumiona ostatnią, dzisiejszą odpowiedzią. Co tu chcesz uzgadniać na koncie 260. Czytaj dokładnie co do Ciebie piszą. Jeżeli udzielona pożyczka (jej wpływ to 133/260) została spłacona w całości w latach poprzednich (jej spłata to 260/133) to siłą rzeczy saldo konta 260 na koniec 2007 roku wyniosło "0". Jeżeli WFOŚiGW zwrócił nadpłaconą pozyczkę (wydanie decyzji w roku następnym) to jest już rozliczenie kasowe i nie ma innej możliwości jak ujęcie jej w dochodach roku bieżącego - jako dochody z rozliczenia lat ub. (§ 0970). Pozdrawiam.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią Cze 27, 2008 1:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Myślę że opisywaną sytuację można by ująć jeszcze inaczej.
Ująć w księgach otrzymaną decyzję ( 260/962) i w ten sposób konto 260 pokazałoby saldo WN co oznaczałoby nadpłatę pożyczki - no a potem wpłata (zwrot nadpłaty) 133/260. Ale ja (podkreślam) ujęłabym w dochodach roku bieżącego tj. 133/901. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią Lip 04, 2008 9:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jak to ma się do przepisów ustawy o dochodach jst? Czy wszystkie wpływy na konto 133 są dochodami? icon_redface.gif
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią Lip 04, 2008 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wg mnie środki przelane na konto 133 są przychodami , o których mowa w art. 168 ust. 2 pkt 6 ustawy o finansach publicznych czyli są to wolne środki, wynikające z rozliczeń kredytów i pożyczek z lat ubiegłych.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pon Lis 24, 2008 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anonymous napisał:
Wg mnie środki przelane na konto 133 są przychodami , o których mowa w art. 168 ust. 2 pkt 6 ustawy o finansach publicznych czyli są to wolne środki, wynikające z rozliczeń kredytów i pożyczek z lat ubiegłych.

Jeśli przychodami to w jaki sposób zaksięgować taką operację na kontach budżetu?

Wolne środki zdefiniowane w art 168 uofp to pewna wartość wynikająca z bilansu wykonania budżetu (czyli na koniec roku). Zgodnie z wytycznymi MF w sprawozdaniu RB-NDS po stronie wykonania w wierszu D 17 - kwota wolnych środków wykazywana jest w sprawozdaniu w tej samej wysokości przez wszystkie kwartały roku następnego za które zostały wyliczone środki (pismo MF ST2-4831-104/2001 z 10.07.2001 r).

Jak księgować? W grę wchodzi ograniczona liczba kont organu. Mogą tu mieć zastosowanie 260, 960, 961 i 962. Jeśli mamy do czynienia z tzw "niekasowym" umorzeniem pożyczki tzn. jest decyzja że nie musimy spłacać tego co planowaliśmy, to wówczas zasadne jest księgowanie 260 Wn oraz 962 Ma. I wsio. I wykazujemy tę kwotę w bilansie w odrębnej rubryce.

Konta 960, 961 to konta wynikowe. Księgowania na tych kontach zgodnie z rozporządzeniem mają miejsce tylko na koniec roku oraz pod datą przyjęcia sprawozdania rocznego. Nigdy nie księguje się w korespondencji z kontem 133. Nigdy nie księguje tu się żywej kasy.

Proszę więc o logiczną i prostą interpretację wraz z instrukcją księgowania.

Bo ja uważam, że nie ma innej możliwości jak zaksięgowanie "żywej" kasy zwróconej na konto budżetu jak 133/901.

Ponadto w grę wchodzi problem ujęcia w roku budżetowym ekstra kasy na pokrycie deficytu. Jak gmina może wprowadzić w plan budżetu te pieniądze jeśli będą to wolne środki? W NDS wykonanie tych wolnych środków wykazujemy zgodnie z danymi z bilansu wykonania budżetu.
Jak wcześniej wspomniałam są ścisłe wytyczne co do wysokości kwoty. W innym poście jest instrukcja jak się je wylicza.

JAK WIĘC GMINA MA WYKORZYSTAĆ W BIEŻĄCYM ROKU TE EKSTRA PIENIĄDZE NA DODATKOWE WYDATKI, JEŚLI CAŁY LIMIT WOLNYCH ŚRODKÓW Z 2007 ROKU MA WYKORZYSTANY TZN WPROWADZONY DO PLANU BUDŻETU?????????

JAK ZAKSIĘGOWAĆ ŻYWY PIENIĄDZ WPŁYWAJĄCY NA KONTO WN 133 |(kwota nadpłacona z 2007 roku a umorzona) ???? CO PO STRONIE MA?????
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum RIO Strona Główna -> Problemy ogólne finansów publicznych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach