Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 1:21 pm Temat postu: egzamin CGAP |
|
|
Mam pytanie: Czy ktoś z Państwa zdawał lub może ma zamiar zdawać egzamin na CGAP ? Jaki zakres tematyczny obowiązuje do tego egzaminu, czy jest może dostępny jakiś podręcznik (podręczniki) do tego egzaminu?
Proszę o informacje |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 9:13 am Temat postu: |
|
|
egz. CGAP teraz w maju i w listopadzie
standardy ITOSAI, CoSo, Coco, podręcznik z KSAP na CGAP, stand. kontroli NIK + kodeks etyki IIA
stronka the IIA w j. angielskim tam więcej info i tu trzeba pobrać druki i przesłać do zgłoszenia na egz. |
|
Powrót do góry |
|
|
marcinD
|
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 10:52 am Temat postu: |
|
|
Podręcznik z KSAP nie jest niezbędny, CGAP w dotychczasowej formie nie zawierał "polskiej specyfiki". Podręcznik ten jest przydatny w pracy audytora, ale na egzaminie nie ma zastosowania.
Podręcznik amerykański do CGAP jak najbardzoiej do przeczytania i nauczenia, standardy międzynarodowe oraz materiały do I i II części CIA.
Przypominam, że od przyszłego roku egzaminy będą w formie elektronicznej oraz nastąpi prawdopodobnie zmiana zakresu CGAP-a. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 3:02 pm Temat postu: |
|
|
Gdzie te wszystkie podręczniki można dostać ? Jak kupić zależy mi bardzo bo sama bede się przygotowywać do egzaminu.Pilne |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią Sie 01, 2008 1:59 pm Temat postu: |
|
|
podręczniki CIA Gleim tłumaczone na j. polski są dostępne w firmie E&Y Wawa.
Poradniki IIA, koedeks etyki znajdziesz w internecie, ale również na stronie SAW Polska
Stand. ITOSAI na stronie NIKu
pozdrawiam
IIA member |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 10:02 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję a co z podręcznikiem CGAP?
Wyższa Szkoła Administracji Reklamuje się że ma ten podręcznik i może przygotować na ten egzamin. Jak go zdobyć? |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią Sie 22, 2008 10:23 am Temat postu: |
|
|
Podręcznik dostaje się będąc uczestnikiem studium - o ile się nie mylę. Kiedyś KSAP "rozdał" pewną partię, ale szybko się rozeszły. Teraz pozostają znajomi, którzy z nich już skorzystali zapewne. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 12:24 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo proszę więc jak ktoś ma książkę CGAP i może ją sprzedać o kontakt na maila karoladon@wp.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Chyba jestem jakaś nienormalna ale Kodeks etyki i poradnik IIA nie znalazłam na stronie SAW. znalazłam tylko Stand. ITOSAI na stronie Niku ale tylko w wersji angielskiej. NO i nikt nie chce sprzedać mi ksiązki CGAP, co robić? |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 8:02 am Temat postu: |
|
|
I na dodatek firma E&Y nie sprzedaje podręcznika CIA Gleim. Co robić?? |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 1:34 pm Temat postu: |
|
|
proponuję stronkę www.sgi.org.pl i forum |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 11:20 am Temat postu: |
|
|
zapraszam na stronkę www.goldenline.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie Sie 31, 2014 9:59 am Temat postu: |
|
|
Warto przypomnieć, że od potencjalnego kandydata na CGAP wymaga się następujących kwalifikacji
- zdać egzamin CGAP,
- mieć ukończone studia wyższe z dyplomem, co najmniej licencjata,
- posiadać minimum dwuletni staż pracy w audycie wewnętrznym w sektorze publicznym * (istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu przed wypełnieniem tego wymogu, jednak wydanie certyfikatu jest uwarunkowane przez staż pracy),
- uzyskać referencje zaświadczające o postawie zawodowej i moralnej kandydata.
* do doświadczenia zawodowego można zaliczyć również:
- doświadczenie zawodowe, w którym zakres obowiązków jest zbliżony do obowiązków audytora wewnętrznego;
- pracę w dziale kontroli wewnętrznej;
- pracę wymagającą kontrolowania / sprawdzania zgodności z przepisami;
- kontrolę / zapewnienie jakości;
- pracę, w której zakresie są wymagane generalne elementy kontroli (w tym wypadku należy dokładnie opisać jakiego rodzaju kontrola / sprawdzanie jest dokonywane);
- może to być również tzw. audyt prawny;
--------------------------------------------------------
Stopka: sapindus.pl/blog/mydloaleppo/ |
|
Powrót do góry |
|
|
rafalszrajnert
|
Wysłany: Czw Lis 30, 2017 1:06 pm Temat postu: |
|
|
Znajomy kiedyś zdawał, jeśli coś potrzeba mogę Was skontaktować _________________ Rafał Szrajnert |
|
Powrót do góry |
|
|
|