Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować klikając tutaj
Wizyt w serwisie: 148797235
RIO :: Zobacz temat - dotacja dla organiz. pozarz. ULKS z budżetu gminy
Witamy na stronach forum dyskusyjnego prowadzonego przez Regionalne Izby Obrachunkowe. Treści publikowane w tym forum przez pracowników Izb są ich indywidualnymi opiniami i nie mogą być traktowane jako stanowisko Regionalnych Izb Obrachunkowych. Pragnąc przestrzegać obowiązującego prawa oraz zachować merytoryczny charakter dyskusji informujemy, że komentarze pozamerytoryczne, obraźliwe, utrzymane w tonie lekceważącym osoby trzecie lub zawierające jednoznaczne oskarżenia wobec tych osób będą usuwane.Niniejsze forum nie jest biurem ogłoszeń - posty reklamowe będą usuwane.
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 11:51 am Temat postu: dotacja dla organiz. pozarz. ULKS z budżetu gminy
Przy rozliczeniu dotacji udzielonej organizacji pozarząd. stwierdzono faktury zakupu w dniu 27,28.12.07 r. - zakup sprzetu ( piłki itp.) i opłaty regulaminowe.
Zadanie realizowano do dnia 31.12.2007 r. Ale pytanie... jak realizowano zadania przy wykorzystaniu sprzetu zakupionego na kilka dni przed koncem roku (zadania)? A opłaty regulaminowe?
Co mam wpisać w protokole z kontroli... czy mam to uznać.. za "wątpliwy wydatek" a może macie inne rady?
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 11:52 am Temat postu: Re: dotacja dla organiz. pozarz. ULKS z budżetu gminy
Anonymous napisał:
Przy rozliczeniu dotacji udzielonej organizacji pozarząd. stwierdzono faktury zakupu w dniu 27,28.12.07 r. - zakup sprzetu ( piłki itp.) i opłaty regulaminowe.
Zadanie realizowano od 10.01 do dnia 31.12.2007 r. Ale pytanie... jak realizowano zadanie przy wykorzystaniu sprzetu zakupionego na kilka dni przed koncem roku (zadania)? A opłaty regulaminowe?
Co mam wpisać w protokole z kontroli... czy mam to uznać.. za "wątpliwy wydatek" a może macie inne rady?
...należy ustalić "kiedy beneficjent pozyskał ww. sprzęt"??... i uzyskać wyjaśnienia w kwestii "dowodu, że zakupiony sprzęt posłużył realizacji zadania"....
Gdyby było inaczej - to niestety zakup należałoby uznać za "wykorzystanie dotacji niezgodnie z przeznaczeniem" - wraz z konsekwencjami z:
- art. 9 pkt 1 uDFP
- art. 145 ust. 3 w zw. z art. 190 uFP
- a skoro jest już po "28.02.2008 r." - zatem należałoby dochodzić zwrotu części dotacji we wszczętym postępowaniu z art. 146 ust. 1 uFP.
witam
dotacje to orzeszek niezwykle trudny do zgryzienia. Ten temat był poruszany na forum pt. sport kwalifikowany.
Tutaj raczej przeczytałabym dokładnie umowę i ofertę. Jeżeli w programie jest ujęty fakt zakup sprzętu sportowego to raczej bym sprawdziła dlaczego tak późno kupili i czy ten fakt miał wpływ na realizację zadania.
Polecam pismo z dnia 25.02.2008 Ministra Sportu i Turystyki - jest na forum w temacie sport kwalifikowany. Przerabiałam podobny temat, ale sprawdzałam wystąpienia RIO i oni podchodzą do zasadności wydatków ostrożnie - przepisy budzą wątpliwości. Raczej bym sie skupiała na temacie jeżeli wydatki by były niezgodne z umową i ofertą; np. zakup opału do budynku klubu też ma związek z np. propagowaniem sportu, tylko trzeba to należycie wykazać. Ja do tego tematu tak podeszłam, jak do jeża właściwie, ale jestem bardzo ciekawa opinii innych formuowiczów.
Pozdrawiam.
mam pisemne wyjaśnienie Prezesa, które mówi o tym, że zakupiony sprzęt otrzymano w m-cu listopadzie a fakturę wystawiono pod koniec roku. Poandto zakupione stroje dla ULKS zaprezentowali w rozgrywkach halowych organizowanych pod koniec roku.
Hm.. co do sportu kwalifikowanego.. Czy już wdrażacie nowy sposób.. ?
stroje zasadniczo muszą mieć uzasadnienie w tytule programu bo są to stroje dla zawodników.
U nas już jest sport kwalifikowany oddzielnie. Gmina ustaliła zasady.
Uważam ze sprzęt sportowy służy realizacji zadania (jeżeli zadanie to propagowanie sportu ....piłki lub inne wyposażenie) zakup strojów dotyczy tylko zawodników, ochraniacze, obuwie też. I uważam że albo trzeba uzasadnić zakup strojów jako realizację zadania albo potraktować jako wydatek na sport kwalifikowany. Podkreślam to jest moje zdanie.
Najistotniejsze jest to co zostało zawarte w ofercie, czego ma dotyczyć zadanie. jeżeli w ofercie, a dalej w umowie, jest zapis że do realizacji zadania konieczne jest dokonanie takiego zakupu to jest OK. Zadania mają dotyczyć społeczności.
Uważam ze sprzęt sportowy służy realizacji zadania (jeżeli zadanie to propagowanie sportu ....piłki lub inne wyposażenie) zakup strojów dotyczy tylko zawodników, ochraniacze, obuwie też. I uważam że albo trzeba uzasadnić zakup strojów jako realizację zadania albo potraktować jako wydatek na sport kwalifikowany. Podkreślam to jest moje zdanie.
Najistotniejsze jest to co zostało zawarte w ofercie, czego ma dotyczyć zadanie. jeżeli w ofercie, a dalej w umowie, jest zapis że do realizacji zadania konieczne jest dokonanie takiego zakupu to jest OK. Zadania mają dotyczyć społeczności.
...no właśnie...nie "społeczności", ale "celów" i "rezulatów" wymienionych w tym przypadku - jako zadania w ustawie o kultrurze fizycznej...
...ale niezależnie od tego pacta sunt servanta - czyli wiąże w całej rozciągłości "umowa o dotację", i nie ma co "gdybać"
- czy zakup trampka - to jej wykonanie;
- zapłacenie sędziemu - czy też?
a zakup PepsiColi - nie - bo bardziej "celowo" i "gospodarnie" jest, gdy sportowec spożywa "wodę mineralną"...
...nie ma zatem tutaj co gdybać - ale trzeba pochylić się na umową, ogl ogłoszeniem o konkursie i nad oferą ostatecznie przyjętą....
Nie chcę już zaczynać nowego wątku, więc zadam swoje pytanie tutaj: skąd wynika, że kluby sportowe nie mogą z dotacji otrzymanej z budżetu (ustawa o pożytku publicznym i wolontariacie) kupować środków trwałych? Ostatnio na jednym ze szkoleń usłyszałam taką interpretację i jako podstawę prawną prowadzący podał art 176 ust. o finansach publ. Czytam ten art i ni choinki nie umiem tego właśnie w ten sposób zinterpretować? Nie kwestionuję absolutnie zdania prowadzącego, ale podana przez niego podstawa prawna mnie nie przekonuje. A może jednak można kupować śr. trwałe (pow. 3,5tys)?
Liczę na pomoc
Ewelina
Wysłany: Wto Paź 17, 2023 3:41 am Temat postu: buy yeezyz
Lower drops promote forefoot striking and increased agility, while higher drops provide more cushioning for heel strikers.
<a href="https://buyyeezyshoes.com/" >buy yeezyz</a>
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach